Program 2012

Letos budou na festivalu fungovat 4 hudební scény, na kterých vystoupí cca 18 kapel zastupujících různé menšinové žánry. Ale hudba není na tomto festivalu to nejpodstatnější. Mimo koncertů a taneční scény bude pro návštěníky připraven i bohatý doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na čajovnu, workshopy, filmy, přednášky, vege bistro, dětský kreativní stan, diy distra a hlavně spolu mohou diskutovat a sdílet své zkušenosti v oblasti alternativních způsobů života.

Koncerty

FIRE STAGE

UNNA

UNNA

Prý parta teplých kokotů, která vykrádá kde co a nazývá to hudbou. Tak to rozhodně ne! Je to soustředěný a názorově utříděný noiserock, jaký se v tuzemsku slyší málokdy. Totální ztotožnění se s nástrojema a vším tím bordelem okolo. Jednou jim ty nástroje přirostou k pazourám, a pak bude zle.

 
Gagarin

Gagarin

Tato partička hipsterů má za sebou bohatou hudební minulost. Dříve jste je mohli vidět a slyšet v kapelách John Ball, Goro, DeReval, Raincoat34 a v řadě dalších. Všechny tyto party jim dali do vínku něco, co teď vybublalo do experimentálního 8 bitového elektro punku. Jejich songy jsou především o lásce, beznaději a nepochopení.

 
Bulletproof

Bulletproof

Čtyři kluci co milujou muziku a nepřestávaj věřit v její jedinečnou schopnost seberealizace vlastní mysli a vlastních názorů. V roce 2009 začli tomu shluku hluku říkat Bulletproof. Možná se jim ta muzika zdála bejt neprůstřelná a možná to pojmenovali prostě jen tak.

 
My Funeral

My Funeral

Tohle rozhodně není emo z MTV, T-Music nebo Victory Records! Tahle nihilistická parta z Bystřice pod Hostýnem hraje našlápnutý a propracovaný hardcore s výrazným melodickým vokálem, který je občas říznutý divokým řevem a pořádnou porcí tuzemského rumu. Prostě sex, drogy a emo-core.

 
Gambini

Gambini

Podzim na venkově je depresivní a asi proto se projekt Gambini zabývá pouze absurdní tvorbou. Nedílnou součástí electronicko-experimentálního dua je svérázná vizualizace, o kterou se při živých vystoupeních stará jejich dvorní VJ Panťa. Pokud přesto budete mít pocit, že jste některé skladby nepochopili, je to v pořádku.

 
Durchumdurch

Durchumdurch

Místní undergroundová parta starých válečníků, jejichž styl je jen težko uchopitelný. V jejich skladbách můžete cítít ozvěny psychadelie, punku i post rocku, které jsou servírovány se silnou emotivní dravostí. V Křenůvkách jsou doma a bez nich není Firefestu. Tak je laskavě tolerujte!

 
BOSS & sekretářka

BOSS & sekretářka

Audiovizuální band založený na propojení bicích a projekce. Na bicí řeže Palma a k tomu jí sekundují tři týpci ze stáje MámaMrdáMaso. Jak sami říkají: "Původně to měl být trip hop, ale vylezli z toho spíš AC/DC..." Rozsekněte to sami.

 
Mimo Provoz

Mimo Provoz

Legenda prostějovského undergroundu pro kterou je, po loňských oslavách 20 let existence, každý koncert poslední. Bratr se oženil a tak si nenechte ujít první vystoupení po této nové zkušenosti.

 

HIP HOP TENT

Křik z ticha

Křik z ticha

Parta pankáčů z Jihlavy začala dělat hip hop. Rozhodně nečekejte to, co jste někdy zaslechli na MTv. Křik z ticha je radikalní angažovaný anarcho hip hop s originálním rapem a temnými sociálními texty.

 
Ryba.vřesu

Ryba.vřesu

Ryba.vřesu tiše propluje, a cestou sere, sere na chuje. Ryba.vřesu, největší básník světa a tohle nejlepší na světě věta. Cítíš chuť správně a není to trik, Ryba.vřesu má nejsladší dyk. Ano, samotný Osvald. Zmijí v šíji jed.

 
Sedmá generace

Sedmá generace

Proč Sedmá generace? Kmen Irokézů dodržoval při rozhodování věcí týkajících se kmene tzv. pravidlo sedmé generace, podle nějž musí veškerá přijatá rozhodnutí zohledňovat také potřeby potomků až sedm generací dopředu. V současné době rozhodnutí mocných nezohledňují ani potřeby generace nynější.

 
Potmě

Potmě

Pro nemoc odloženo… škoda.

 

Hardcore Punk Club

Tupak Amaru

Tupak Amaru

Řeky slov plné sraček, kterýma se krmí davy. Servíruje se jen to, co chutná mocným - zaručeně pravdivé a objektivní zprávy. A dav si žere a žere. Všechno dobře stráví. Když se náhodou někdo začne dusit, dav se ho zbaví. A proto bysme byli strašně rádi, kdyby někdo na koncertě za námi přišel a třeba si s námi pokecal o těchto našich textech.

 
Dispiräte

Dispiräte

Tahle crustová parta s dívčím volkálem v čele se tak jednou na podzim roku 2008 sešla v Uničově v garáži kde, jak sami říkají, dělá bordel dodnes. Firefest 2010 byl jedním z jejich prvních koncertů a tak se teď můžete mrknout, kam se za ty dva roky a slušnou řadu koncertů posunuli.

 
Bad Age

Bad Age

Tato prostějovská hardcore-punk kapela říká: "Svým chováním, svojí pýchou a nastoleným neudržitelným systémem se jako společnost zdárně blížíme soudnému dni, kdy se postavíme sami před sebe a budeme pykat za naše chyby. Možná se domu dá zabránit, když se zamyslíte a podíváte se do zrcadla." Tak se do něj pojďte spolu s Bad Age podívat.

 
Pan!cká Ataka

Pan!cká Ataka

Nemají určitej směr a rozhodně se nedrží žednejch pravidel o hudebním stylu. V jejich skladbách slyšíte punk, pop, rock i metal. Každej z kapely do toho chce dát to svoje. V jejich textech jsou otištěny jejich životní průsery a že jich je prý dost, tak mají stále z čeho čerpat.

 

Open Stage

Leva

Leva

Lenka a Eva o sobě říkají: "Nejsme žádná zavedená skupina. Hrajeme na heligonku a harmoniku lidovky v různých jazycích. České, slovenské a ukrajinské lidovky v tradičním i vlastním podání, židovské a španělské písně a taky vlastní tvorbu."

 

Free Tekno & DnB Stage

Soundsystem SKUTEK UTEK

Leva

StonedRaiderz drum&bass crew

Leva
 

Workshopy

Hudební workshopy

ABLETON + APC 40 – Roman Petrak

ABLETON + APC 40 – Roman Petrak

Roman ukáže učastníků workshopu tuto kouzelnou hudební krabičku. Akai APC40 je dokonalý kontroler pro Ableton, který je výkonné a flexibilní prostředí pro hudební tvorbu a live performance. APC40 je pak spojovacím článkem mezi člověkem a počítačem.

 
Bicí – Zdenek Zed Danyi

Bicí – Zdenek Zed Danyi

Zdenek hraje na bicí už přes 20 let. Za tu dobu prošel řadou kapel a dost se toho naučil. Na svém workshopu vám nejdřív zahraje pár svých oblíbených skladeb a v seminární části vám dá pár tipů a odpoví na vaše otázky. To co vám bude ukazovat si můžete na místě taky vyzkoušet.

 

Kreativní workshopy

Zrob si svoji placku - Ondřej Smetana

Zrob si svoji placku - Ondřej Smetana

Workshop nabídne učastníkům vyrobit si svou vlastní originální placku (odznak vel. 25 mm) podle své fantazie (ať už to bude nakreslený obrázek nebo text na připravenou šablonu a nebo vystřižený obrázek z časopisu). Po vytvoření svého motivu si každý svou placku sám vyrazí na stroji.
Kapacita workshopu omezena na 12 osob.

 
Tisk z linorytu – Honza Hanuščák

Tisk z linorytu – Honza Hanuščák

Linoryt je grafická technika zařazené do skupiny tisku z výšky. Pokud jste ji nikdy nedělali máte jedinečnou možnost to vyzkoušet. Honza vám nejprve vše vysvětlí a vy si pak vytvoříte linoryt dle vlastního návrhu. Poté si ho můžete vytisknout na papír či látku.
Kapacita workshopu omezena na 12 osob.

 
Dětský kreativní stan – Petra Poláčková

Dětský kreativní stan – Petra Poláčková

Petra připravila program pro děti, které přijedou s rodiči na festival. Na jejím workshopu si budou moct vyzkoušet různé výtvarné techniky a vyrobit si svou vlastní památku na Firefest.

 

Alternativní workshopy

Tipy a triky vegetariánské kuchyně – Ed Hocken

Tipy a triky vegetariánské kuchyně – Ed Hocken

Ed Hocken je vegetarián, miluje kuchyni, rád vaří a na svém workshopu vám ukáže pár tipů a triků, díky kterým bude vaše vlastní jídlo zase o něco lepší. To co spolu na workshopu uvaříte si taky společně sníte.
Kapacita workshopu omezena na 12 osob.

 
Archeologie s detektorem kovu – Mira Popelka

Archeologie s detektorem kovu – Mira Popelka

Workshop studenta Ústavu archeologie a muzeologie Masarykovy Univerzity v Brně se bude týkat tématu využití detektoru kovů v archeologii, ale také mimo tento specifický obor. Přednáška a workshop je koncipován tak, aby oslovil širší veřejnost a přiměl amatérské hledače ke spolupráci s regionálními archeologickými pracovníky, či oprávněnými institucemi.
Kapacita workshopu omezena na 12 osob.

 

Filmový klub

Šitkredit

Šitkredit

Dokumentární/Krátkometrážní Česko, 2010, 32 min
Režie: Martin Řezníček
Vzali jste si půjčku a zaplatíte mnohonásobek vypůjčené částky nebo přijdete pro pár tisíc o dům nebo máte najednou dluhy do konce života… Raper Chang rapuje o Šitkreditu. Příběhy lidí, kteří se topí v dluzích, příběhy těch, kteří se do této situace dostali díky špatnému odhadnutí vlastní situace, ale i těch, kteří se topí v dluzích jako kořist žraloků na špatně regulovaném trhu s půjčkami. Nahlédnutí do systému!

 
Hlad (Hunger)

Hlad (Hunger)

Dokumentární Německo, 2009, 90 min
Režie: Marcus Vetter, Karin Steinberger
Geneticky modifikované plodiny, technologický pokrok, globální oteplování a poptávka po surovinách. Svět počátku 21. století se dramaticky mění, a to tak, aby vyhovoval především potřebám bohatých. S touto změnou se v chudých zemích nadále zhoršuje už tak bídná životní úroveň. Zatímco v USA je největším problémem společnosti obezita, o pár tisíc kilometrů dál na jih, na Haiti, jsou lidé tak chudí, že musí prodávat vlastní děti do otroctví a k obědu jedí koláče z bláta. Ještě dále, v Brazílii, pokračují nenasytné dřevařské společnosti za přihlížení zkorumpovaných politiků v kácení amazonských pralesů a přispívají tak ke klimatické změně. V jejím důsledku dochází k častějším smrtícím obdobím sucha v subsaharské Africe. Masajům v Keni tak bez dešťové vody zbývá jenom žízeň a hladovění. V Indii zase tisíce farmářů uvěřily krásným snům o geneticky modifikované rýži a vrhli se do propagovaného experimentu. Jenže když nezaprší, nesklidí ani to, co měli dříve. Kdo nemůže splácet dluhy, volí raději sebevraždu. Film Hlad přináší detailní a šokující pohled na osudy komunit a konkrétních lidí, kteří se na třech kontinentech ocitli v pasti současných mezinárodních poměrů.

 
Krev v mobilech (Blod i mobilen)

Krev v mobilech (Blod i mobilen)

Dokumentární Dánsko/Německo, 2010, 82 min
Režie: Frank Piasechi Poulsen
Napadlo vás někdy, že se ve vašem mobilu mohou skrývat vzácné minerály potřísněné krví obětí války v Demokratické republice Kongo? A že každým zavoláním nepřímo podporujete největší válečný konflikt od doby druhé světové války, kterému za posledních patnáct let padlo za oběť pět milionů lidí? Ne, to není žert, bez vzácných minerálů, jejichž drtivá většina pochází z ilegálních dolů v této zemi, by se totiž váš mobil neobešel. Dánský režisér Frank Piasecki Poulsen své pátrání začíná na Světovém mobilním kongresu v Barceloně. Ke svému zděšení zjišťuje, že mu žádný z výrobců nemůže zaručit, že právě jeho mobily nemají s nelítostnou válkou o naleziště minerálů v Demokratické republice Kongo nic společného. Vypraví se proto na místo činu a po náročné cestě se dostává do jednoho z největších dolů v regionu v konžské Bisie. Dětská práce, prostituce nezletilých dívek, smrt zavalením a přestřelky mezi členy místních gangů jsou zde každodenní realitou. Stejně jako všudypřítomná korupce v celé Demokratické republice Kongo.

 

Přednášky

ČEZko a obnovitelné zdroje energie, aneb kroky k energetické nezávislosti

Mgr. Roman Juriga
Prezentace Roman Jurigy, který je koordinátor programů zaměřených na obnovitelné zdroje energie a má za sebou mezinárodní prezentace k problematice obnovitelných zdrojů energie (Sibiu, Rumunsko 2007, Brandon, Kanada 2007, Flamslaat, Švédsko 2006, Volos, Řecko 2005). Tématem přednášky s následnou diskusí budou obnovitelné zdroje energie, jejich druhy a možnosti energetické svobody a současná situace v ČR.

Skončíme všichni v pekle?

Diskuse
Bude letos opravdu konec světa? Kam vůbec směřuje tento systém? Řídí naše osudy politici a nebo jen několik velmi bohatých rodin? Jsme jen loutky a nebo můžeme dění kolem ovlivnit? Jsou nějaká východiska? Pojďte se o tom společně pobavit.

 

Výstavy

Lenka Patková

Malby a kresby inspirované přírodou, člověkem... akryl, kvaš, akvarel + tuš

Honza Hanuščák

Abstraktní kresby tužkou a tuší a pseudomandaly

 

Mapa areálu

Legenda

1 - vstup do areálu
2 - kancelář festivalu, informace, zdravotník
3 - kultůrák a fire stage
3a - posezení na pódiu
4 - bar, občerstvení
4 - vege stánek
6 - posezení u studny a gril
7 - čajovna tent work
8 - diy distra, fair trade, barter town
9 - skutek utek tent
10 - oheň